Dependenta de alcool, una dintre marile probleme ale romanilor

Consumul de alcool este din ce in ce mai raspandit in Romania, incepand inca de la varste fragede. Goana dupa profit ale producatorilor de alcool si ale comerciantilor sterge valorile morale, iar alcoolul este vandut si minorilor ce nu au implinit inca varsta de 18 ani.

Barurile si cluburile sunt pline pana la refuz, iar la primele ore ale diminetii se pot vedea efectele consumului exagerat de alcool.

Incaierarile au devenit un subiect la ordinea zilei (am asistat cu stupoare zilele trecute la un caz in care un medic a fost batut de doi pacienti beti pentru ca diagnosticul nu a corespuns cu „asteptarile” acestora), iar camera de garda a spitalelor devine neincapatoare pentru cazurile de coma alcoolica.

Alcoolul este un „prieten” care duce destul de repede la dependenta, iar din acel moment consumatorii vor simti nevoia se bea din ce in ce mai mult. Viata de familie si cariera vor avea de suferit, dar aceste lucruri vor fi constientizate cand va fi prea tarziu.

exces de bereDependenta de alcool are urmari grave atat asupra fizicului cat si asupra psihicului. Incaierarile si accidentele de masina sunt unele dintre cele mai mari probleme ale consumatorilor de alcool, iar in momentul in care efectele bauturii trec se instaleaza o stare de depresie din care nu se va iesi decat in momentul in care dependentul de alcool va consuma inca o bautura.

Dependenta de alcool poate duce la catastrofe

Alcoolul poate distruge sanatatea si chiar viata, datorita faptului ca dependentii de alcool isi risca sanatatatea prin relatii sexuale neprotejate si consum de droguri.

Alcoolul (desi este considerat un drog acceptat de catre societate) poate provoca daune foarte mari tesuturilor ce protejeaza laringele si stomacul si afecteaza functionarea normala a ficatului.

Ne este binecunoscuta senzatie de foame pe care o avem atunci cand consumam o cantitate mai mare de bauturi alcoolice, iar aceasta se datoreaza cresterii secretiilor sucurilor gastrice.

Efectele alcoolului sunt accentuate de faptul ca acesta nu este sintetizat in stomac si o mare parte ajunge direct in sange.

Dependentii de alcool vor trai cu senzatia ca pot pune capat oricand consumului exagerat de alcool dar lucrurile nu stau chiar asa. Dependenta de alcool este o problema serioasa, ce poate fi depasita cu foarte mare greutate si necesita o vointa de fier.

Cei mai multi dependenti incearca sa inlature efectele nocive ale alcoolului mancand cat mai mult si cat mai gras. Este adevarat ca mancarea reduce cu pana la 50% absorbtia alcoolului in sange, iar branza, laptele si uleiul ne protejeaza intr-o masura mai mare stomacul impotriva efectele alcoolului.

Cred ca va este cunoscut paharul de ulei de masline pe care multi dintre dependentii de alcool il beau inainte de a isi incepe „reprezentatia”, dar nu exista inca niciun remediu prin care ne putem proteja in fata consumului exagerat de alcool.

Gradul de intoxicare cu alcool al organismului este influentat de viteza cu care acesta a fost consumat si de cantitatea consumata in unitatea de timp. Cu cat acestea sunt mai mari cu atat starea de betie se va instala mai repede, iar aceasta poate fi accentuata de starea de oboseala a organismului.

Dependenta de alcool poate fi evitata consumand alcool intr-un mod responsabil. Nu trebuie sa golim rezerva de bautura a unui bar ci trebuie sa ne simtim bine in compania prietenilor, iar in acest mod ne vom ajuta si ficatul, deoarece alcoolul este sintetizat in ficat iar capacitatea acestuia de a descompune alcoolul este destul de mica.

Astfel, daca vom consuma o cantitate mai mica de alcool intr-un interval mai mare de timp ficatul nostru va avea capacitatea de a sintetiza eficient aproape toata bautura, iar dependenta de alcool va fi tinuta departe.

Daca cantitatea de alcool sintetizata de ficat va fi prea mica restul alcoolului se va raspandi in sange si va intoxica tot sistemul circulator. Astfel alcoolul va ajunge sa incetineasca activitatea creierului (deoarece bauturile au proprietati sedative) si sa impiedice stocarea informatiilor.

Aceasta este si explicatia situatiilor in care dupa o noapte de betie nu ne mai aducem aminte de nimic din ceea ce s-a intamplat intr-o anumita perioada de timp.

Dependenta de alcool duce la un consum exagerat de bauturi iar ficatul nostru va fi tot mai slabit in incercarea de a metaboliza cantitatile uriase de bautura consumate, iar acest lucru va duce in final la slabirea ficatului si la posibilitatea ridicata de aparitie a cirozei.

alcoolismCiroza este o boala cronica ce va eroda tesuturile sanatoase ale ficatului pe care le va inlocui cu tesuturi fibroase grase, diminuand astfel capacitatea ficatului de a isi indeplini functiile.

Problema alcolismului poate fi remediata printr-un consum responsabil de alcool

Dependenta de alcool si alcolismul pot fi tinute in frau printr-un consum responsabil de bauturi alcoolice. Pentru a fi la adapost de toate problemele cauzate de alcolism trebuie sa cunoastem linia de demarcatie intre consumul moderat si cel excesiv.

Femeile trebuie sa se limiteze la maxim trei bauturi pe zi (ideal ar fi un maxim de sapte bauturi pe saptamana), iar barbatii nu trebuie sa consume mai mult de patru bauturi pe zi (ideal 14 pe saptamana).

Acest lucru nu este foarte greu de realizat, dar presupune multa vointa si un psihic de fier. Inainte de a spune ca a renunta la bautura este un lucru aproape imposibil trebuie sa ne gandim la efectele alcoolului asupra organismului.

Dependenta de alcool se poate instaura incetul cu incetul, iar atunci cand vom realiza efectele acesteia s-ar putea sa fie prea tarziu.

Efectele consumului exagerat de alcool isi fac aparitia inca din primele 24 de ore printr-o stare de mahmureala ce se manifesta prin dureri de cap, stari de voma, transpiratie excesiva si frisoane puternice. Desi multi dintre dependentii de alcool aplica zicala „cui pe cui se scoate” nu trebuie sa cedam tentatiei de a mai consuma alcool, deoarece lucrurile se pot inrautati.

Daca vom consuma mai putine bauturi alcoolice vom observa ca nivelul zaharului din sange si al secretiilor stomacale vor reveni la normal iar starea noastra de sanatate se va imbunatati.

In cazul in care vom continua sa bem vom observa ca somnul ne va deveni din ce in ce mai agitat. Desi in prima faza vom adormi aproape instantaneu, somnul ne va fi agitat si plin de vise neplacute si va fi intrerupt foarte des din cauza ca alcoolul are proprietati diuretice.

In plus alcoolul ne va deshidrata organismul ceea ce inseamna ca ne vom trezi des pentru a merge la bucatarie sa bem apa.

Daca nu vom reduce cantitatea de bautura consumata vom constata ca dupa doua saptamani ne vom ingrasa. Chiar daca un pahar de vin cu o concentratie de 13% alcool ne va adauga 228 calorii, acestea nu au valoare nutritiva si se vor depune sub forma de grasime.

Consumul iresponsabil de alcool ne va creste tensiunea arteriala si ne va face sa aratam mai batrani decat in realitate, deoarece toxinele din bautura ne vor  afecta elasticitatea pielii.

Consumul responsabil de alcool ne va ajuta sa prevenim efectele negative ale dependentei si va avea un efect benefic asupra organismului.

Riscul aparitiei bolilor de inima va fi considerabil mai redus, iar diabetul si accidentul vascular celebral vor fi cuvinte care nu vor exista in vocabularul nostru.

Un pahar de bere sau de vin ne poate imbunatati considerabil performantele sexuale, deoarece este un lucru binecunoscut ca vinul consumat cu moderatie are proprietati afrodisiace.

In plus, o persoana ce va consuma zilnic 1 – 2 pahare de vin nu va avea probleme cu surplusul de greutate si cu puterea de concentrare, deoarece fluiditatea sangelui va fi considerabil imbunatatita.

Tensiunea arteriala va fi scazuta de consumul moderat de alcool, iar colesterolul „rau” va fi inlocuit de cel „bun” (HDL).

Cele mai frecvente probleme cauzate de dependenta de alcool

Consumatorii de alcool au cele mai mari probleme cu ficatul. Acest lucru a fost dovedint inca din secolul al XIX – lea, atunci cand s-a facut conexiunea intre dependenta de alcool si ciroza.  Ciroza este o boala foarte grava care nu se manifesta decat atunci cand este prea tarziu, deoarece leziunile ficatului se acumuleaza treptat si nu se manifesta decat intr-o faza foarte avansata.

In prima faza vor avea loc procese de alterare ale tuturor structurilor hepatice, urmate de faza de steatoza hepatica (atunci cand tesuturile sanatoase sunt inlocuite cu grasime), iar in final se va instala faza fibrotica.

Este necesar sa tratam cu foarte mare atentie aceasta boala si sa mergem de urgenta la medic in momentul in care sesizam si cele mai mici semne de slabiciune ale ficatului, deoarece boala se trateaza cu succes daca este depistata in stadii timpurii.

In procesul de recuperare este esential sa avem un psihic de fier, deoarece abstinenta la alcool va trebui sa fie totala. Aceasta va fi insotita de o dieta bogata in vitamine si nutrienti si tratamente cu medicamente hepatotrope.

Dependenta de alcool poate cauza probleme serioase si cu inima. Consumul exagerat de alcool poate duce la aparitia palpitatiilor (in cel mai usor caz) sau a tahicardiei si a fibrilatiilor arteriale, caz in care va trebui sa ne deplasam de urgenta la cel mai apropiat spital.

Cei mai mari bautori au sanse mari sa sufere de cardiopatie alcoolica, o boala ce duce la o lipsa cronica de vitamina B1 su care afecteaza muschiul inimii.

Sistemul nervos al dependentilor de alcool este afectat destul de grav. Desi la prima vedere alcoolul „dezleaga limbile si apropie oamenii”, efectul bauturii este acela de franare a proceselor de inhibitie fapt ce duce la alterarea starii de echilibru normal.

Starea de excitatie nervoasa este stimulata foarte mult si poate duce la slabirea autocontrolului. Desi oamenii devin vorbareti si prietenosi acestia tind sa uite regulile de bun simt si sa devina agresivi, sau sa isi exprime cele mai ascunse ganduri.

exces de bauturi alcooliceConsumul exagerat de bautura afecteaza functiile psihomotorii. Echilibrul devine precar, timpul de reactie al corpului devine extrem de lung, coordonarea miscarilor nu mai exista, iar sanatatea noastra va fi afectata de posibilitatea unor cazaturi ce pot avea efecte foarte grave.

Studiile efectuate in ultima perioada de timp asupra creierului unor dependenti de alcool au aratat ca acestia sufera de o atrofie a lobilor frontali, lucru ce are ca rezultat pierderea memoriei si a functiilor intelectuale, iar aceste disfunctii pot ajunge pana la dementa alcoolica.

Conform ultimelor studii, aproape jumatate din pacientii internati in clinicile de psihiatrie sufera de tulburari provocate de dependenta de alcool.

Cel mai trist lucru ramane dependenta de alcool in randul copiilor si al adolescentilor. Conform ultimelor studii consumul de alcool incepe la varste foarte fragede, iar frecventa si volumul au crescut dramatic in ultimii 25 de ani.

Din pacate efectele alcoolismului nu isi fac aparitia decat dupa o perioada mai lunga de timp, dar adolescentii ce consuma alcool sunt expusi intr-o masura mult mai mare dependentei de alcool  daca nu realizeaza gravitatea situatiei si nu se opresc la timp.

Adolescentii nu isi dau seama de efectele negative ale alcoolului pe care il folosesc pentru a isi creea o imagine de masculinitate si virilitate, dar acest lucu poate fi stopat prin campanii sociale si de imagine care sa scoata in evidenta afectele adverse ale alcoolului asupra sanatatii.

Datorita fragilitatii organismului acestia pot avea mari probleme legate de coma alcoolica cu hipoglicemie, ce nu poate fi tratata decat sub perfuzii la spital. Lucrurile sunt cu atat mai grave incat lipsa de experienta a adolescentilor, ca si spiritul teribilist caracteristic varstei trateaza cu indiferenta manifestarile comei alcoolice fapt ce poate face ca lucrurile sa ia chiar o turnura tragica.

Una dintre masurile de combatere a dependentei de alcool in randul tinerilor poate fi si introducerea in programa scolara a unor cursuri (sau prelegeri) despre efectele nocive ale alcoolului sau difuzarea in scoli si licee a unor brosuri de informare.

Un lucru esential consta in urmarirea atenta a tuturor comerciantilor de alcool pentru a ne asigura ca acestia nu vand bautura tinerilor sub 18 ani si inasprirea pedepselor pentru cei ce incalca aceasta regula.

Un rol important in educatia tinerilor o are si familia, ce trebuie sa se implice in mod activ pentru a informa copii despre consumul excesiv de alcool si despre efectele acestuia.