Dependenta de alcool este una dintre marile probleme ale zilelor noastre. Consumul exagerat de bauturi alcoolice (in special contrafacute) duce la o instalare rapida a dependentei de alcool iar aceasta cauzeaza numeroase probleme ale organelor interne.
Conform unui studiu de ultima ora realizat in vestul Europei, aproximativ 90% din populatie consuma alcool iar gradul de dependenta este in crestere si se manifesta la 30% dintre consumatori.
Tratamentul dependentei de alcool este foarte greu de realizat chiar daca stiinta moderna ne pune la dispozitie mai multe pastile antialcool. Administrarea acestora trebuie insotita de un tratament psihiatric de durata care sa previna „recaderile”.
Pastilele singure nu pot face totul
Pentru a alege cele mai bune pastile antialcool va trebui sa apelati mai intai la sfatul medicilor specialisti. Indiferent de cat de bune va par pastilele de mai jos, acestea vor trebui alese numai in urma unor recomandari specializate.
Unul dintre medicamentele de ultima generatie este Selincro, ce a fost atestat de catre CHMP (Comitetul pentru Medicamente destinate Uzului Uman). Acesta isi propune sa fie una dintre pastilele antialcool ce combate dependenta prin reducerea efectelor negative ale alcoolului.
Pastila va reduce efectele negative ale abuzului de alcool si va „taia” din pofta de bautura a dependentilor, micsorand astfel gradul de intoxicare al organismului.
Selincro este o pastila antialcool ce are rolul de a regla sistemul motivational al creierului care este dereglat la marea majoritate a dependentilor de alcool.
Sevrajul este cel mai mare pericol pentru un dependent de alcool si isi face aparitia la 12 – 15 ore de la ultima bautura. Acesta poate dura pana la 72 de ore si reprezinta o urgenta medicala majora, deoarece poate duce pana la deces.
Cele mai utilizate pastile antialcool in acest caz sunt magneziu, vitaminele D si B1 insotite de preparate minerale speciale pe baza de zinc.
Administrarea pastilelor va fi obligatoriu insotita de un tratament psihiatric de specialitate, deoarece dependentul de alcool trebuie sa fie in permanenta sprijinit in efortul de a scapa de aceasta problema.
Alcoolicii sunt persoane depresive
Comportamentul depresiv al alcoolicilor este normal si este un efect al consumului exagerat de bauturi alcoolice.
Tratamentul psihiatric va fi insotit de catre administrarea unor medicamente puternice , iar cele mai indicate sunt lorazepamul sau diazepamul. Dozajul acestora se va face numai de catre medicii specialisti si va fi adaptat in functie de mai multe caracteristici, printre care se numara gradul de afectare al ficatului, cantitatea de alcool consumata, etc.
Tratamentul de mentinere este la fel de important ca cel primit in cazul sevrajului. Acesta are rolul de a retine pacientul departe de tentatiile oferite de consumul de alcool, iar tratamentul medicamentos trebuie insotit de un tratament psihiatric adecvat.
Astfel, pacientul va trebui sa se alature unui grup de sprijin alcatuit din medici psihiatri si fosti pacienti ce s-au mentinut „curati” o perioada lunga de timp, iar acesta este cel mai eficient sprijin de care poate beneficia un dependent.
Cele mai bine pastile antialcool ce vor fi administrate in cazul tratamentului de mentinere sunt:
- Disulfiram – Antalcol: medicamentul provoaca reactii adverse puternice in cazul consumului de alcool, manifestate prin dureri de cap, anxietate, transpiratie puternica si o senzatie de nesiguranta si de disconfort;
- Naltrexona – Revia contribuie la scadarea apetitului de consum al bauturilor alcoolice si este foarte eficienta atunci cand este parte a unui tratament psihiatric.