Tratarea vinului de casa

Una dintre cele mai bune bauturi ce poate fi obtinuta in casa este vinul. Imi aduc aminte cu nostalgie de pivnitele bunicului si de butoaiale uriase printre care ma jucam atunci cand eram mic, iar prepararea vinului a fost o activitate ce m-a fascinat intotdeauna.

Deoarece sunt un „traditionalist” am incercat sa pastrez cat mai multe obiceiuri mostenite de la bunici, iar prepararea si tratarea vinului de casa este unul dintre lucrurile care imi fac o placere deosebita.

Vinul de casa se obtine destul de usor

Cel mai bun vin de casa incepe cu alegerea boabelor de struguri. Strugurii se culeg dupa data de 15 septembrie, dar aceasta data poate varia de la o regiune viticola la alta. In general fiecare producator de vinuri isi alege perioada de cules a strugurilor in functie de mai multe criterii, dar nu este recomandat ca aceasta sa inceapa mai tarziu de 1 octombrie.

Strugurii trebuie apoi zdrobiti, iar acest lucru este necesar sa se intample cat strugurii sunt inca proaspeti. Ar fi ideal daca acest lucru s-ar face in maxim 5 – 6 ore de la data culegerii deoarece altfel mustul poate intra in fermentatie si se poate oteti mult mai repede.

In diferent de faza in care ne aflam cu productia vinului nu trebuie sa uitam de importanta tratarii vinului de casa, deoarece de aceasta etapa depinde modul in care se va comporta vinul in viitor dar despre aceasta vom vorbi ceva mai tarziu.

Zdrobirea strugurilor se va face obligatoriu in recipiente de lemn, deoarece astfel vinul va capata un gust si o savoare deosebita.

In faza urmatoare vom „tescui” strugurii. Pentru aceasta vom utiliza o presa manuala sau electrica, iar in acest fel ne vom asigura ca vom extrage si ultima picatura de must din ciorchini sau din boabele de struguri.

Tratarea vinului ne ofera o bautura da calitate

Resturile obtinute sunt cunoscte sub numele de boasca, iar aceasta va fi pusa la fermentat in butoaie de lemn (pot fi folosite si cele de plastic, dar gustul nu va fi la fel de bun ca in cazul lemnului). Este important ca butoaiele sa nu fie umplute in totalitate (pentru a avea loc de „fierbere”) si sa fie prevazute cu supape speciale ce vor permite eliminarea gazelor acumulate in timpul perioadei de fierbere.

Imediat dupa ce vinul a incetat sa fermenteze trebuie sa incepem procesul de tratare a vinului de casa. Calitatea unui vin este apreciata in primul rand dupa gradul de limpezire si de stabilitatea al acestuia.

Tratarea vinului de casa incepe cu sulfitarea acestuia. Acum vom adauga un antioxidant sau metabilsulfit de potasiu pentru a preveni oxidarea vinului si pentru a stabiliza aroma si culoarea acestuia.

Bentonizarea se refera la tratamentul de deproteinizare si de limpezire si este etapa de tratare a vinului de casa in care se adauga Maxibent (este recomandat ca bentonizarea sa sa faca in acelasi timp cu sulfitarea vinului).

Doza de Maxibent administrata va fi de maxim 100 grame la o cantitate de 100 litri vin. Scopul bentonizarii este de a limpezi si deproteiniza vinurile.