Berea este una dintre cele mai gustoasa bauturi alcoolice si are proprietati nutritive deosebite. Nu degeaba se spune ca „o bere are valoarea nutritiva a unei fripturi bune”, iar consumul moderat al acestei bauturi ne ofera un gust si o satisfactie deosebita.
In plus, atunci cand ne facem berea de casa avem posibilitatea de a ne alege cea mai buna reteta. Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu consumul de bere va atrag atentia ca cea mai buna bere nu contine decat malt, hamei si apa. Evitati bauturile ce contin porumb sau malai, deoarece acestea maresc foarte mult nivelul glicemiei iar dupa 2 – 3 beri consumate isi vor face aparitia durerile de cap.
In ultima perioada am inceput sa imi prepar singur bautura acasa, deoarece am astfel posibilitatea de a testa diferite retete. Chiar si berea se poate prepara cu usurinta in casa, iar pentru o bere cu un gust deosebit se pot utiliza doua moduri de preparare.
Cea mai buna retea de bere
Berea de casa se poate obtine cu ajutorul aparatelor speciale ce au aparut in ultimul timp in magazine sau intr-un mod mai „traditional”.
Pentru inceput avem nevoie de o oala cu o capacitate mare in jur de 20 litri pe care o vom umple cu 16 litri de apa. In apa vom pune jumatate de kilogram de zahar, orz foarte bine prajit (240 grame) si aproximativ 50 de grame de hamei.
Vom lasa putin compozitia sa se omogenizeze iar dupa 1 – 2 ore o vom pune la fiert timp de doua ore, apoi vom strecura lichidul printr-un tifon.
Berea de casa astfel obtinuta se va lasa sa se raceasca pana in jur de 35 – 40 de grade dupa care vom adauga 30 de grame de drojdie de bere, iar apoi vom lasa amestecul la macerat timp de 24 de ore.
Sticlele nu trebuie umplute pana la refuz, deoarece acestea vor avea nevoie de un strat protector de aer pentru a fi conservate cat mai bine. Ideal ar fi ca acestea sa fie umplute pana la 4 – 5 centimetri sub dop.
Sticlele trebuiesc depozitate intr-un loc racoros si tinute cu capul in jos timp de aproximativ o saptamana, iar dupa aceasta perioada ne vom bucura de o bere cu un gust extraordinar.
Berea de casa poate fi preparata folosind mai multe retete
De curand programul meu a devenit foarte incarcat iar timpul liber s-a redus simtitor, asa incat am renuntat la modul traditional de a imi face berea de casa si mi-am cumparat un aparat de facut bere. Acesta este de fapt un recipient special in care vom pune continutul unui kit ce poate fi achizitionat din comert si care contine ierburi aromate si extract de malt si hamei.
Avantajele folosirii unui asemenea aparat de preparat berea sunt economia de timp si faptul ca se pot folosi o varietate larga de kit-uri, fapt ce ne ofera posibilitatea de a prepara mai multe tipuri de bere.
Singura diferenta este ca berea obtinuta cu ajutorul aparatului special pentru berea de casa va trebui pastrata intr-un loc racoros timp de trei saptamani, dar va asigur ca gustul acesteia este mult mai bun fata de al unei beri din comert.