Consumul de alcool este una dintre problemele grave atat la nivel mondial cat si in tara noastra. Saracia, depresia sau pur si simplu „fitele” fac parte din explicatiile pe care le au marii consumatori de alcool. Din pacate multi dintre acestia nu isi dau seama de riscurile la care se expun, iar cand fac acest lucru este de multe ori prea tarziu.
Romania este printre tarile cu cel mai ridicat consum de alcool
Asa dupa cum nea-m obisnuit in ultimul timp, Romania detine locuri fruntase in topul situatiilor cu care nu ar trebui sa ne laudam. Astfel, tara noastra este inclusa intre primele 10 tari din Europa din punct de vedere al consumului de alcool.
Consumul bauturilor alcoolizate este raspandit in egala masura atat in randul tinerilor cat si in randul varstnicilor, iar locuitorii din mediul rural sunt adevaratii campioni ai acestui „sport national”.
Mediul rural este locul in care campaniile impotriva consumului excesiv de alcool nu sunt popularizate aproape deloc, iar tanara generatie continua traditiile locului. Acesta este locul unde se consuma o medie de nu mai putin de 3000 litri de bautura lunar.
Cei mai mari consumatori de alcool din Romania sunt oltenii, acolo unde se bea o cantitate medie de 1705 litri de vin in fiecare luna. Acestia sunt urmati de cosumatorii din Moldova, ce consuma in jur de 1400 litri de vin lunar.
Perioada cu cel mai mare consum de alcool anual este cea de vara, chiar daca acest lucru poate deveni chiar mortal datorita faptului ca alcoolul provoaca stari avansate de deshidratare. Din pacate campaniile de prevenire a consumului exagerat de alcool nu sunt inca eficiente in tara noastra, iar riscurile la care se expun bautorii nu sunt constientizate pe deplin.
O strategie nationala coerenta pentru combatarea consumului de alcool nu a fost inca elaborata, centrele de reabilitare si tratament lipsesc cu desavarsire, iar medicamentele necesare alcoolicilor sunt foarte scumpe si nu sunt cunoscute de foarte multi bautori.
In plus, paturile spitalelor sunt ocupate cu dependentii de alcool in loc sa se faca loc bolnavilor, iar problemele cauzate de bautura sunt din ce in ce mai grave.
Consumul de alcool este nociv pentru sanatate
Consumatorii de bauturi alcoolizate se expun mai multor riscuri. Ficatul, inima si functiile locomotorii sunt afectate in cazul consumului repetat de bautura, dar ceea ce este si mai grav este ca in tara noastra se bea mult si prost, in special in mediul rural unde din cauza saraciei oamenii prefera bauturile contrafacute deoarece sunt mai ieftine.
Datorita substantelor chmice pe care le contin acestea vor ataca mult mai repede organele consumatorilor si se poate ajunge la deces dupa numai 4 – 5 ore.
Bautura in exces (mai ales atunci cand este contrafacuta) reprezinta un proces de otravire lenta a organismului, ce afecteaza foarte multe organe si favorizeaza instalarea rapida a dependentei. Din nefericire problema alcoolismului in Romania nu este tratata in mod corespunzator, iar problemele cauzate de bautura afecteaza insasi viitorul tarii noastre.
Combaterea alcoolismului trebuie sa inceapa inca din scoala, unde se pot introduce ore speciale in care sa fie prezentate efectele negative ale bauturilor alcoolice.